Mamicile au un milion de decizii de luat in fiecare zi

In momentul in care afli ca vei fi mama, brusc un sir nou de ganduri, de frici, de vinovatii, de liste se cuibaresc inconfortabil in creierul pana atunci relaxat. Eu am uneori senzatia ca gandurile mele se dau pe role si mai iau din cand in cand cate o pauza ca sa imi permita sa arat si sa vorbesc ca o persoana normala. Simt ca am de luat un milion de decizii in fiecare zi si nu cred ca sunt singura.

In orice clipa a zilei, creierul meu este ocupat sa planifice, sa disece, sa ia decizii. Ma ofer voluntar sa se studieze pe mine acea vestita oboseala a deciziilor. Daca Mark Zuckerberg se imbraca la fel in fiecare zi, ca sa ia o decizie mai putin, eu am inceput sa imi simplific garderoba, pentru ca acum nu sunt singurul om pe care trebuie sa il imbrac.

Cumparaturile pentru mine au inceput sa fie o cursa in viteza care face vanzatoarele sa exclame: “Ce repede v-ati decis!” – nu glumesc deloc, m-am simtit flatata cand mi s-a spus asta!

Cumparaturile pentru ea sunt de obicei insotite de liste, excel-uri, argumente pro si contra, consultat prietene si sot, intrebat pe grupuri, cautat cel mai bun pret etc.

In ceea ce ma priveste, daca as putea sa intru intr-un magazin, sa culeg ce imi trebuie fara sa ma opresc, sa prind gol la casa si sa coste sub 100 lei ca sa platesc rapid contactless, ar fi ideal. Eventual pe role, ca gandurile mele.

Am prea multe decizii de luat! Si stiu ca multe sunt nimicuri, stiu ca sunt ganduri minuscule, dar cred ca am o limita de cateva sute sau mii de decizii zilnice  si cand depasesc limita, incep sa ma blochez, sa dau erori si nu mai pot sa fac alegeri banale. De exemplu, dupa ce am decis cu ce o imbrac, ce ii dau sa pape, pe unde iesim, nu pot sa mai iau decizia si ce vom manca la cina sau la ce serial ne vom uita cand adoarme uraganul nostru iubit. Si de obicei deleg. Numai ca delegarea asta e cam subtila si uneori la intrebarea “Ce mancam?” primesc un raspuns dragastos, dar care nu ma ajuta: “Ce vrei tu”. Apreciez, dar daca stiam, nu intrebam. Si se creeaza un fel de bula in mintea mea pentru ca intrebarea se intoarce la mine. Si daca niciunul dintre noi nu ia o decizie in legatura cu ce mancam… mancam ce e la indemana.

Aplicatia Notes e cel mai des folosita de mine acum. Am liste cu intrebari pentru pediatru, jucarii pe care mi-as dori sa le iau, idei de articole sau articole intregi, liste de Mega Image, liste de Carrefour Online, liste de carti pe care vreau sa le citesc sau pe care le-am inceput si nu le-am terminat… Si daca unele lucruri nu sunt pe lista, atunci sunt pierduta. Si eu si ele.

Weekendul trecut, l-am intrebat pe sot de zece ori daca voi gati legume cu sos de branza de nu intelegea de ce mi-a casunat pe branza aia. Ei bine, eu incercam sa planific ziua. Aveam o lista de activitati in cap pe care trebuia sa le ordonez cronologic. Branza aia imi dadea batai de cap pentru ca era singurul motiv pentru care m-as fi dus la Mega Image. Si daca nu stiam unde fac cumparaturile – surprinzator, Mega nu este cel mai apropiat magazine de noi – atunci nu puteam sa planific ziua.

Si daca simtiti ca articolul acesta nu duce nicaieri… ei bine, il termin cand se opresc un pic din rotit gandurile. Sau cand invat sa ma relaxez, sa iau o pauza si sa ma opresc din facut liste.

Sau imi iau si eu o pereche de role.

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *