Inainte sa incep diversificarea am citit si m-am documentat mai temeinic decat pentru lucrarea de licenta. Am citit carti, am cautat studii, mi-am luat notite, mi-am reimprospatat notiunile de prim-ajutor. Am discutat cu medicul pediatru care mi-a facut cateva recomandari si m-a indrumat catre carti potrivite.
Va recomand cateva resurse care mie mi-au fost de folos si care sunt de incredere, pentru ca este foarte greu sa separi graul de neghina atunci cand vine vorba despre informatii corecte si de actualitate pe internet.
- Complementary Feeding: Nutrition, Culture and Politics Gabrielle Palmer este autoarea mult mai celebrei carti The Politics of Breastfeeding. E o lectura rapida, placuta, cu multe informatii bune adunate si din tari dezvoltate si din tari mai putin dezvoltate. Nu contine scheme, ci mai degraba ajuta parintii sa se relaxeze. Diversificarea are loc in toata lumea, dintotdeauna. Cartea aceasta am citit-o pe Scribd.
- Ghidurile OMS – GUIDING PRINCIPLES FOR COMPLEMENTARY FEEDING OF THE BREASTFED CHILD si Complementary Feeding: Family Foods for Breastfed Babies.
- Ghidul realizat de Centrul National de Studii pentru Medicina Familie: GHID DE PREVENTIE Stilul de viata sanatos si alte interventii preventive prioritare pentru boli netransmisibile, in asistenta medicala primara Vol. 6. Probleme de nutritie, crestere si dezvoltare la copil: alimentatia 0-2 ani, tulburarile de crestere si dezvoltare. Este foarte bine documentat, adaptat la realitatea de la noi si prezinta ultimele cercetari din domeniu. Cand am inceput diversificarea, chiar ma miram ca toate tarile au un astfel de ghid, numai noi nu avem. Si intr-un final a aparut. Si este surprinzator de bun!
- Chew – Eating Well: first year of life foarte bun daca vreti sa stiti si cantitatile potrivite in functie de varsta. Gasiti idei de meniuri si ulterior in ghidul dedicat grupei de varsta 1-4 ani.
- Diversificarea naturala cel mai bine pastrat secret al parintilor relaxati este o resursa buna de informatii chiar si daca nu sunt interesati de autodiversificare/BLW. Eu nu am ales autodiversificarea, dar am citit de doua ori aceasta carte.
Dupa ce aveti un fundament de cunostinte, va recomand si doua grupuri de Facebook utile si active:
- BLW Romania – gasiti multe idei de retete.
- Diversificarea alimentatiei bebelusului de la 6 luni – gasiti multe idei de retete, meniuri si informatii bune.
Retetele noastre favorite sunt din cartea Retete gustoase si rime haioase scrisa de o mamica foarte talentata, Cecilia Nicoleta Guran.