Ce e rusinos si ce nu e?

Eu am fost un copil rusinos si timid. Imi era rusine de strungareata mea, asa ca nu radeam in hohote. Imi era rusine de pata de pe umar, asa ca nu purtam maiouri. Imi era rusine sa nu spun prostii, asa ca repetam de o mie de ori in gand un raspuns inainte sa am curajul sa ridic mana si sa il verbalizez. Mi-a fost rusine de o gramada de lucruri care acum par stupide. Dar daca stam sa numaram de cate ori li se spune copiilor ca e rusine sa faca o anumita actiune normala, este la fel de normal sa devina adulti rusinosi si timorati.

Asa ca hai sa vedem ce e rusinos si ce nu e.

Nu e rusinos sa plangi – chiar si in public. E rusinos sa faci pe cineva sa planga!

Copii, adulti, femei, barbati, tineri, batrani, toti avem nevoie sa plangem, sa ne eliberam cumva. Da, si baietii trebuie sa planga. Asta nu ii va face mai putin barbati. Din contra, barbatii care sunt conectati la emotiile lor sunt mai masculi decat neandertalii care ridica palma deasupra unei fiinte mai putin puternice fizic. Daca nu suntem lasati sa plangem, ne va fi greu sa ne descarcam. Si toata durerea, toata supararea isi vor gasi alte metode de exprimare: ranindu-i altii sau provocandu-ne noua insine rau.

Nu e rusinos sa faci in pantaloni. E rusinos sa bagi mana in buzunarul altuia.

Copiii mici nu pot decide cand fac pipi, cand fac caca. Ei nu sunt cu adevarat pregatiti pentru olita decat dupa 2-3 ani. Nu e rusine sa faca in scutece pana atunci. Iar daca mai au accidente si la varste mai mari, nu e rusine. E o problema la mijloc pe care noi ca adulti trebuie sa o adresam.

Nu e rusinos sa refuzi sa imparti. E rusinos sa obligi pe cineva sa imparta.

Copiii se ataseaza de lucruri. Nu e frumos sa ii obligam sa le imparta cu ceilalti. Daca vrem sa ii invatam sa fie generosi, ii invatam prin puterea exemplului: fiind generosi cu ei, cu oamenii din jurul nostru, cu cei apropiati si mai putin apropiati. Nu poti sa ai asteptari mai mari de la copil decat ai de la tine insuti. Si trebuie sa ai rabdare. In primii ani de viata, copiii nu vor fi dornici sa imparta. Din contra, vor considera ca totul li se cuvine. Si e normal, asa i-a programat natura sa fie.

Nu e rusinos sa molfai o suzeta. E rusinos sa furi.

Toti avem mici placeri. Uneori pentru cei mici, asta inseamna molfaitul unei suzete. Ii calmeaza, le da o stare de bine. Nu e rusinos sa vrei sa te simti bine. E rusinos sa te simti tu bine daca il faci pe altul sa se simta rau.

Nu e rusinos sa bei laptic direct de la sursa. E rusinos sa minti.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea pana la minim 2 ani. Copiii se autointarca intre 2 si  4 ani. Nu este problema copiilor ca sanii au devenit obiect sexual. Este problema adultului care sta si se holbeaza judecator.

Hai sa ne intelegem: e rusinos sa minti, sa furi, sa manipulezi, sa tradezi, sa inseli. Nu e rusinos sa fii copil si sa vrei sa cresti si sa inveti.

Hai sa scoatem rusinea din vocabular atunci cand ne adresam copiilor!

 

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *