4 lucruri pe care nu le pot face copiii mici

Copiii nu sunt rai, manipulatori sau alintati. Pur si simplu invata in fiecare secunda din viata lor, se dezvolta intr-un ritm pe care nu il putem grabi. Iata cand invata ei sa imparta, sa minta, sa manipuleze si sa inteleaga sentimentele celorlalti.

Nu pot imparti jucarii pana la 2-3 ani. Pana pe la 2 ani copiii nu se joaca impreuna cu altii, ci pe langa ei. Daca au nevoie de o jucarie, o vor lua fara sa se gandeasca la sentimentele celuilalt copil. E posibil ca nici pe la 4-5 ani sa nu vrea sa imparta anumite jucarii cu copiii. Ce-i drept, si noi avem cateva lucruri pe care nu le-am imparti sub niciun chip. Exista cateva moduri prin care ii putem ajuta sa imparta. Cel mai important ar fi sa fim noi generosi. Iata si alte idei de la dr. Sears.

via GIPHY

Nu pot minti pana la 2-3 ani. Copiii isi dau seama ca realitatea pe care o percep ei este diferita de cea perceputa de ceilalti abia pe la 4 ani si tot atunci pot minti… plauzibil. Mai multe detalii gasiti in acest articol.

Nu se pot pune in pielea altuia. Pana la 6 ani, copiii nu pot fi cu adevarat empatici. Pot identifica starile emotionale ale altor persoane, pot ajuta o persoana care se simte rau sau este trista, dar nu au conceptele necesare pentru a se pune in locul altei persoane. Empatia este o notiune complexa care implica numeroase procese congnitive.

Nu pot manipula. Sigur ati auzit de multe ori de bebelusi care isi manipuleaza parintii sau de copii mici care au tantrumuri pentru a-si sensibiliza parintii. Ca sa poata sa manipuleze, un copil trebuie sa inteleaga empatia, sa aiba gandire critica, ipotetica si rationala. Credeti ca un sugar este familiarizat cu aceste concepte? Cand copiii plang sau au tantrumuri, ei chiar au o problema si nu stiu cum sa exprime asta. Stiu intr-adevar ca un anumit comportament produce de obicei rezultate si il repeta pentru a primi ajutor din partea parintilor. Descoperiti mai multe in acest minunat articol scris de Sarah Ockwell Smith.

Uneori subestimam copiii, alteori ii supraestimam. Ideal ar fi sa ii observam fara sa ii judecam. Si sa ii lasam sa ne uimeasca!

via GIPHY

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *